Slik tar du vare på dine møbler

Tekstil

800x400-stoff.jpg

Selv tekstiler av meget god kvalitet, blir utsatt for slitasje over tid. Denne slitasjen kan utsettes, dersom tekstilene holdes rene og i tillegg blir flekkbeskyttet med Universal Protector.

Før møblene tas i bruk

Universal Protector gir effektiv beskyttelse mot flekker og smuss. Rist flasken godt og spray tynt og jevnt på tekstilet. Hold flasken på ca. 30-35cm avstand. Sørg for god utlufting. Tørketid ca. 4-8 timer i god romtemperatur. Virker møbelet “seigt” etter en natts tørketid, skyldes dette for mye spray, eller at møbelet har stått for kaldt. Bruk så en mikrofiberklut og froter lett over materialet for å fjerne overflødig fett.

Regelmessig vedlikehold

Støvsug regelmessig. Unngå skarpe endestykker på støvsugeren. Særlig viktig er overgang mellom armlene og sete, samt rygg og sete. Rengjør med mikrofiberklut ca. en gang pr. mnd. Vri mikrofiberkluten opp i varmt vann og rull den rundt en svamp for et bedre grep. Tørk så over de mest brukte stedene på møbelet, spesielt er det viktig i nakkeområdet og på armlenene. Min. to ganger i året bør møbelet i tillegg renses med Total Clean eller Textile Shampoo. Test først fargeektheten på et lite synlig sted. Støvsug godt. Spray rikelig på området som skal rengjøres. Arbeid alltid på hele flater, fra søm til søm for å unngå flekker. Støvsug tekstilet etter at Total Clean er helt tørr. Mer utfyllende i nformasjon står bak på flasken.

Tekstilprodukter

Hud & Lær

800x400-hud.jpg

De fleste lærkvaliteter har fått en eller annen form for overflatebeskyttelse. Når møblene blir tatt i bruk, tilfører man huden fuktighet og fett fra f.eks. hender og nakke. Dersom man ikke regelmessig rengjør og beskytter materialet på nytt, løser kroppsfettet langsomt opp beskyttelsen i hudoverflaten. Uten slik beskyttelse trenger fett inn i læret og danner store, mørke fettflekker, og/eller forårsaker avfarging. Vær nøye med regelmessig rengjøring og beskyttelse!

Før møblene tas i bruk

Påfør møbelet et jevnt og tynt lag med Leather Cream. Rist først flasken godt. Bruk en svamp eller lofri klut og massèr inn kremen med et lett trykk. Tørk av overskuddskrem med en ren, lofri klut. La møbelet tørke ca. 1 time før det tas i bruk. Mer utfyllende informasjon står bak på flasken.

Regelmessig vedlikehold

Støvsug regelmessig. Unngå skarpe endestykker på støvsugeren. Særlig viktig er overgangen mellom armlene og sete, samt rygg og sete. Støvsug møbelet forsiktig for å fjerne støv og løse partikler. Rengjør møbelet med Leather Soap på de mest utsatte stedene, spesielt viktig er nakkeområdene og armlenene. Fukt svampen i lunkent vann og vri ut så mye vann som mulig. Rist flasken og tilsett Leather soap i svampen. Arbeid fram et skum som du vasker møbelet med. Test først på et lite synlig sted. Dersom det farger av på svampen/kluten, kan fargen på møbelet være skadet og vil ikke tåle rengjøring. Avslutt da behandlingen og kontakt A-Møbler. Tørk med en fuktig, ren klut for å fjerne mest mulig av såpen. Minst to ganger i året bør møbelet i tillegg behandles med Leather Cream. Krem kan tilføres umiddel bart etter rengjøringen, selv om overflaten ikke er tørr.

Ulike typer av hud/behandling av disse:

Dekkfarget hud og semianilin hud er lakkert i større eller mindre grad - dekkfarget mest og semianilin mindre. De fleste hudmøbler som blir solgt i dag, er produsert på denne måten. Her brukes preparatene i Colourlock Leather Care pakken.

Spesialpreparat K-25

K-25 gir lyst skinn god beskyttelse mot fargeavsmitting fra f.eks. jeans og dekorative puter. Den er også en ”power color” som hindrer effektfarger fra å forsvinne. Må brukes sammen med Leather Cream. Utfyllende informasjon står bak på flasken

Kombinasjonen hud/pvc og Bonded Leather

Er møbelet trukket med hud/pvc, vil dette normalt si at alle seter og berøringsflater er trukket med hud, mens utvendig rygg og sider ol. er trukket med pvc. Pvc er en skinnimitasjon som rengjøres med lunkent vann (godt oppvridd klut) og mild såpe. Hudflatene må derimot behandles som nevnt ovenfor. Bonded leather er en type resirkulert hud som er PU-overflatebehandlet. Behandles på samme måte som pvc.Vi anbefaler å bruke Bycast og PU Protector. Spesialpreparerte huder som nubuck, bycast, anilin og oljede/voksede huder trenger egne produkter for best mulig vedlikehold. Be om egen informasjon om dette.

Marmor og Betong

Marmor med monsterablader

Marmor er en bløt steinart, som består av kalkstein, forskjellige mineraler og organiske urenheter, som er formet gjennom millioner av år. Betegnelsen marmor dekker over en stor variasjon av farger, mønster og uttrykk, som er forskjellig fra steinbrudd til steinbrudd. Dette skyldes de naturlige forholdene fra område til område, som gjør at marmoren har forskjellig sammensetning.

Ved kjøp av et produkt med marmor er det viktig å være klar over flere ting:

  • Marmor er et naturmateriale, hvert produkt vil være unikt. Det vil si at bordet du får vil kunne skulle seg ut fra bordet du har sett i utstilling. Både i fargefordeling og mormorering.
  • I en marmorplate må en forvente at det forekommer små sandhukk, krakeleringer, glassårer, fossiler eller små reparasjoner.
  • Forskjeller i overlatene, i struktur og i glans. Polerte marmorplater vil kunne ha partier og steder der poleringen ikke kommer til. Det vil da være mattere der.
  • Noen bordplater leveres med nett på undersiden av platen. Nettet er der for av produksjonstekniske årsaker, samt minske risikoen for store sprekkdannelser. Nettet skal ikke fjernes.
  • All marmor er porøs, derfor anbefales det ikke stor tyngdebelastning direkte på platen. Da risikerer du at marmorplaten knekker.
De overnevnte punktene er naturlige deler av mormorens uttrykk, og regnes ikke som feil.

Beskytt flatene godt

Marmor og betongoverflater bør beskyttes mot flekker fra f.eks. rødvin, kaffe sauser osv. Marble & Stone Protector gir etter behandling en effektiv beskyttelse og bevarer stenens naturlige utseende. Skal ikke brukes på lakkert marmor eller sten.

Før møblene tas i bruk

Rist flasken godt. Dekk over det som ikke skal behandles. Spray et jevnt og tynt lag på hele overflaten som skal behandles. Vent noen minutter og tørk av/poler. Flekker eller fete flater rengjøres med noe fettløselig før behandling.

Treverk

800x400-treverk.jpg

Regelmessig pleie og beskyttelse

Tre er et levende materiale, som trenger regelmessig pleie og beskyttelse for å beholde sitt opprinnelige utseende. Det finnes flere ulike overflatebehandlinger. De vanligste er ubehandlet, oljet, vokset og lakkert. Det finnes også oljer med ulike fargepigmenter som gråolje og hvitolje.

Før møblene tas i bruk

Det anbefales å påføre møbelet med et strøk olje før du tar det i bruk, selv om det har blitt gjort fra leverandøren, slik at du har rikelig med beskyttelse fra dag en. Vi har produktene som skal hjelpe deg å ta vare på de forskjellige overflatene. Pleieprodukter for treverk skal påføres i treets fiberretning!

Danish Oil

800x400-danish-oil.jpg

Danish Oil skal benyttes på oljede eller ubehandlede tremøbler. Oljen trenger inn i treet og forhindrer sprekkdannelser. Danish Oil giren silkematt, myk og behagelig overflate, som er motstandsdyktig mot smuss og fuktighet. Når du skal olje møbelet, sørg først for at overflaten er tørr og ren. Er overflaten ru eller skadet, slip dette bort med et fint sandpapir. Dette kan du også gjøre med flekker, f.eks. rødvin. (Mer utfyllende informasjon står bak på pakken). Overflødig olje

Opalin (sprayvoks)

Gir dine møbler en god beskyttelse mot vann, søl og slitasje. Inneholder carnaubavoks, som er en naturlig UVbeskytter. Sprayen er enkel å bruke og spesielt godt egnet til lakkerte overflater. Møbelpolish (Centurio) Centurio virker som en ”rubbing” på lakken, og må ikke benyttes på matt lakk med mindre man ønsker en blank overflate. Centurio gir umiddelbart en skinnende overflate med fettfri høyglans. Anbefales på høyglans lakkerte møbler sammen med Opalin.

Antikk voks

800x400-antikk-voks.jpg

Beskytter og pleier treverket. Den kan redusere sprekkdannelser. Ved innsetting av voks, anbefales det å påføre et tynt lag på møbelet og vente c. 15 min. før du tar en grov klut og gnir av overfødig voks. Ved daglig rengjøring bør ren og tørr klut brukes. Unngå bruk av microfiber eller våt klut siden dette kan slite voksoverflaten.

Andre overflater

Det finnes en rekke andre overflatebehandlinger på tremøbler som lutet, såpebehandlet osv. Her må man bruke spesialproukter. Ta kontakt med vårt personale for å finne frem til riktig preparat.